2008年9月6日

他媽的京奧回應集

《他媽的京奧回應集》

⊙ 8/8/08開幕式, 以show而言確實係一場Good Show。亦只不過係一場"good show", 別無其他。

⊙ 點解咁多人問我覺唔覺得自豪? 我答你 : 完全唔覺得自豪。佢地做左場good show, 的確係好好睇喎, 但我完全唔明點解會"自豪"。張藝謀使鬼佬錢拍《英雄》點解你又唔嗌好自豪?

⊙ 會不會對下屆鬼佬做成壓力? 不要傻, 當然不會。人地會搞既係「奧運會」, 唔係搞show。鬼佬不嬲睇埋d轉碟呀、空翻疊羅漢之類雜技, 佢地一樣發自真心講 "Amazing!" 架喎, 不過百老匯有冇傻到去扮呢?

(25/Aug Updated)
「倫敦奧運籌組會表明,倫敦奧運將突出簡約、年輕和有朝氣,以展現倫敦的精神面貌,尤其是可持續發展的精神。
倫敦拒患奧運「大白象」症候群(即大而無當),羅格也呼籲倫敦「做回倫敦就行」。他說,倫敦向以多元民族、多元文化和多元宗見稱,「到海德公園示威是傳統,自由表達意見是與生俱來的權利」,2012倫敦奧運應好好發揮這些優點。」


⊙ (依家係11/Aug/2008, 立此存照。) 被一場精彩萬分的good show一時被嚇倒既鬼佬, 好快會清醒, 睇到佢地應該睇見既野。

⊙ 各種「作假」事件本身冇乜特別, 精彩既係上網睇班混入人群中既五毛黨, 點樣強詞奪理, 夾硬將 "作假" 行為合理化。

⊙ "變型人"、"五毛黨" 早已充斥係各位身邊, 同當年既紅衛兵一樣。