2010年11月23日

爛賤與珍貴

爛賤與珍貴

同網友email閒聊, 忽然有感而發寫左幾句。寫完突然喉頭一甜血上心頭, 決定原文copy上黎…

--------------------------------
好得意的, "短期"同"長期"兩種野, 隨著時間過去, 大家既感覺會走去相反極端。例如早十幾年二十幾年, 我地會覺得d本地貨漫周,Aclub,兒童樂園,甚至玉郎電視金電視新時代...呢d本地書爛賤、唔值錢冇價值又阻定, 而d「難得」既原裝日漫、或日本寫真集...好珍貴如珠如寶。但一斬眼, 後來(依家)發現日漫依舊, 隨時去旭屋或者去東京仍然通街都仲有, 中山美穗寫真集之類想買隨時anytime買得返仲要基本上完全就等如廿年前果本; 我地收收埋埋二十年果堆「原裝日漫」其實不見得有咩真係咁「珍貴」; 反而以前當垃圾見到都眼冤果d書, 偶然發現朋友仲有本僥倖留存未爛晒, 就會大家發現寶藏咁熱傳...。