2012年1月27日

如何管理五毛糞青留言

如何管理五毛和糞青的留言?

(以下文章本來係回覆某網友,有關對付五毛同糞青;諗諗覺得值得囉出黎分享。呢度當然唔係萬能手冊,不過五毛糞青們普遍智力唔高,一般情況應該已經足夠應付。)


假如依靠對付「正常人」既方法模式同心態,點對付到蜂湧而黎既真正五毛水軍同糞青團?對於呢類垃圾,本來就應該特殊對像特殊處理,唔好當佢地係正常人,又或者:唔好當佢地係人。一發覺同佢講係浪費緊時間,唔好猶豫,即kill。未必需要馬上block,唔block有唔block既玩法。

唔好對「kill文」有心理抗拒。打掃垃圾同言論自由無矛盾。記住,假如個thread整體係冇正面意義, 你容許垃圾留言留低,代價就係引來更多低質素垃圾人走入個post度掉垃圾,呢個係「破窗效應」。同時仲會趕走原本有可能入黎講野既其他人

舉例,商場有大陸客帶個仔係條路度疴屎。ok就算唔罰佢,係咪商場因此就會由得舊屎留係條路度?又或者容許佢地繼續上到四樓再疴多一督?

你一個post有100個reply,大家一打開頭兩版,就係見到一兩隻蛆蟲重覆又重覆係度賴屎,邊個會睇?邊個會睇到原來你係第16頁好好心機咁寫左個精彩回應?又有邊個有料有心人會咁得閒係後面繼續傾?經常以為「留住舊屎黎比大家笑」係有條件的,就係你都要先kill淨少數有趣既先留低,否則冇人會有興趣走入屎坑去睇其中某一舊屎,緊記。

千其唔好「幻想」去說服五毛同糞青,只有你地判斷認為佢係「一般人」先好嘗試花時間教化。五毛同糞青既時間同生命唔值錢,你地既時間寶貴10倍,係度1:1同佢磨都係on9,呢招係五毛黎講叫「吸引火力」,一兩件蛆蟲入黎隔一陣就放d低成本既砲火,吸住你地,等你地幾個人好認真咁花時間打字「回應」,而冇時間去關注其他事情。

仲有一樣應該緊記既,當要同五毛糞青交手時,要時常記住,你打回應文章既真正對象「唔係佢」,而係其他正在觀看的網友同CDROM。其他觀戰既網友同CDROM先係你發言既「讀者」同對象。因此五毛們自己中意loop,你地唔需要陪佢癲,遇到佢loop既地方可以直接skip無視之,有時間可以出言提醒觀眾們,此廝正在自loop。

點解你回應既真實對像唔係五毛或糞青?因為「五毛」對交談內容其實係毫不上心的,你講得有無道理,其實佢係唔會關心亦唔在意既。而糞青屬於自甘墮落,係抵撚死,值得投胎再做中國人。你唔係要救佢出火坑,而係要避免其他睇緊既看客被佢欺騙。